TS 825 Binalarda Isı Yalıtım Kuralları Standardı, ilk kez 1998 yılında yürürlüğe girdi. Standart, yeni inşa edilecek binaların ve mevcut binaların oturma alanının % 15'i oranında ve üzerinde yapılacak tadilatlarda tadil edilen bölümünün ısıtma enerjisi ihtiyacının hesaplanma kurallarını ve izin verilebilecek en yüksek ısı kaybı değerlerini ve hesaplama ile ilgili bilgilerden oluşuyordu.

Geçmiş yıllarda ufak dokunuşlar yapılan standardın kapsamı genişletildi ve güncellendi. 1 Nisan 2025’te yürürlüğe girecek mevzuatta dikkati ilk çeken daha önce 4’e ayrılan derece gün bölgeleri 6’ya çıkartılmış, binalar sadece ısıtma ihtiyacına göre değil soğutma ihtiyacına göre de tasarlanacak olmasıdır.
Yapılan düzenlemeyle, enerji verimliliğinin artırılması, ithal enerjiye olan bağımlılığın azaltılması ve çevresel sürdürülebilirliği hedeflenmektedir.
Enerji verimliliği, sürdürülebilir kalkınma ve kaynakların etkin kullanımı açısından stratejik bir öneme sahiptir. Özellikle binalarda tüketilen enerji miktarının azaltılması hem ekonomik hem de çevresel faydalar sağlayarak ülkemizin enerji bağımlılığını azaltmada kritik bir rol oynamaktadır.
Tebliğe uygun inşa edilecek yapılarda, konfor şartları değişmeden enerji faturalarının yüzde 25 azalmasına imkân verilecek. Böylece, her yıl yeni inşa edilecek binalarda yıllık 2,5 teravatsaat enerji ile Atatürk Barajı'nın 3 ayda ürettiği enerji kadar tasarruf sağlanması beklenirken, doğaya yılda 600 milyon ton eşdeğerinde karbondioksit salınımının da önüne geçilmesi hedefleniyor.
Bu standart aşağıda belirtilen binalarda uygulanacaktır.
a) Müstakil konutlar.
b) Apartmanlar.
c) Ofis, büro ve benzeri iş yerleri.
ç) Eğitim ve öğretim binaları.
d) Hastaneler.
e) Restoran ve lokantalar.
f) Konaklama amaçlı binalar (otel, motel ve benzeri).
g) Toplanma amaçlı binalar (tiyatro, konser salonları ve benzeri).
ğ) Ticari binalar (AVM ve benzeri).
h) İbadethaneler (cami, kiliseler ve benzeri).
ı) Endüstriyel binalar (İmalathane ve atölyeler).
i) Spor tesisleri ve kapalı yüzme havuzları.
j) Kışlalar.
k) Ceza ve tutuk evleri.
l) Müze ve galeriler.
m) Hava limanları, demiryolu garları.
n) Depolar.
o) Genel kullanım amaçları dolayısıyla şartlandırılan her türlü bina ve iş yerleri ile endüstri ve sanayi binaları.
ö) Bu fıkrada belirtilen amaçların birkaçına yönelik olarak veya bunlara benzer amaçlarla ortak kullanılan binalar.
Comments