İnşaat ve alt sektörlerin her geçen yıl yenilenen teknoloji ile karşılaşması dolayısıyla yapılar modernleşmiş, beklentiler farklılaşmış ve bunların da karşılanabilmesi için yüksek maliyetlere ihtiyaç duyulduğu bilinmektedir. Geçmişte sadece fiziki güvenli ortamla sınırlı olan beklenti, yapıların kullanım türlerine göre, kişilerde hizmet farklılığı ve konfor taleplerini de arttırmıştır. Müstakil yapılarla sürdürülen yaşam, günümüzde çoklu yaşama yerini bırakmıştır.
İnsanların ihtiyaçları farklı nedenlerle çeşitlendikçe de basit yapıların yerini fonksiyonel mekanlar almıştır. . Bahçeli evler, apartman ve sitelere, bürolar iş merkezlerine, mahalle pazarları alışveriş merkezlerine, dispanserler kompleks hastanelere doğru büyüme süreçlerine girmiştir. Bu farklı fonksiyonel yapıların sürdürülebilir olması da nitelikli yönetim anlayışı ile mümkün olmaktadır.
Küresel çapta alanında kabul gören Dr. Brian Atkin ve Adrian Brooks, “Toplam Tesis Yönetimi” (2009) isimli kitabında planlama, yönetim tarzı, strateji, iş sağlığı ve güvenliği, bakım ve bilgi yönetimi modellerine değinmiştir.
Ülkemizdeki kısıtlı yayınlardan birine imza atan Dr. Koray Erentürk ve Ömer Faruk Güven (2018) “Temel Kavram ve Uygulamaları ile Tesis Yönetimi” kitabında servis firmaları uygulamaları, inşaat firmaları uygulamaları, kat malikleri uygulamaları, tesislerin kendi sahipleri tarafından yönetilmesi, profesyonel yönetim ve endüstriyel tesis yönetimi olarak altı farklı yönetim modelinden bahsetmiştir.
Barrett ve Baldry (2003) ‘de ofis yöneticileri modeli, tek yerleşkeli model, yerel yerleşke modeli, çoklu yerleşke modeli, uluslararası model ve kamu modeli olarak sınıflandırmıştır.
Kincaid'e Göre Tesis Yönetimi Kapsamı
Yönetim Rolleri · Stratejik düzenleme · Stratejik analiz · Öneri, karar verme, onaylama · Planlama ve Bütçeleme · Alan ve tesis standartları · Kontrol ve ölçüm · Sağlık ve güven düzenlemeleri · Çevresel düzenlemeler · Enerji programlamaları · Departman yönetimi | Operasyonel Aktiviteler · Yeni inşa işleri · Kazanç ve kullanım · Yeniden düzenleme-yenileme · Alan yapılandırmaları · Operasyonlar, Bakım ve tamirat · Temizlik · Güvenlik ve karşılama-kabul · Yiyecek- içecek temini · Posta, Kapıcı · Peyzaj |
Yönetim Bilgisi · Organizayon kuramı · Kaynak yönetimi kuramı · Değişim yönetimi · Risk yönetim kuramı · Kalite yönetim konsepti · İstatistiksel kalite kontrolü · Ortak strateji analizi · Ortak strateji uygulamaları · Karar yardımları · Karar süreçleri · Kaynak planlama ve tahsisi · Kişisel maharet- iletişim · Kişisel maharet – özgüven · Kişisel maharet- pazarlık, görüşme · Finansal yönetim | Tesis Bilgisi · Performans ölçümü · Alan ölçümleri ve raporlama · İşgal maliyeti · Varlık kaydı, veri bankası · Bakım sistemi · Durum incelemeleri · Enerji raporlamaları-yönetimi · Proje ve servis temini · Çevresel sağlık değerlemesi · Alan planı · Bölgesel kararlar · Yangın mühendisliği ilkeleri · Görev esasları · Tasarım stratejileri · Ergonomi faktörleri · Servis ekipman ve mobilya |
Comentários