Mühendisliğimin 19. yılında, birbirinden değerli projelerde edindiğim teorik bilgi ve uygulama tekniklerini, akademik formasyonla birleştirmenin mutluluğunu üçüncü kez bu sefer enerji alanıyla yaşıyorum.
Orta yaşta, oldukça yoğun bir iş hayatında, sadece kendi istirahat saatlerinizde ve en değerlilerinize ayıracağınız vakitten çok fazla çaldığınız zaman aralığında hedefe yürümenin zorluğuyla.
“Sıfır enerjili bina yaklaşımıyla ısı ve elektrik tüketiminin fotovoltaik panellerle karşılanmasının incelenmesi: Bir AVM örneği" adlı tez çalışmamı, süreçteki tüm aksiliklere rağmen bana güvenip her türlü desteği sağlayan değerli hocam Doç. Dr. Berrin YILMAZ öncülüğünde başarıyla tamamladım. Kendisine yürekten teşekkür ediyorum.
Jürimde yer alarak değerli katkılar sağlayan ve uzun vade hedeflerim konusunda farklı bakış açıları sağlayan Prof. Dr.-Ing Ahmet CAN ve Dr. Öğr. Ü. Hacer AKHAN hocalarıma da çok teşekkür ediyorum.
Enerjinin elde edilmesi ve onun etkin kullanılmasıyla ilgili zorluklar ortadadır. Toplumumuzdaki bilincin gelişmesi için farklı çalışmalar yapılmaktadır. Tüketimin yoğun olduğu ticari müesseseler teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek çevreye ve ekonomiye katkı sağlayacak tüm çalışmalara entegre olabilmelidirler.
İnsanların beslenme, giyim ve temel ihtiyaçlarını karşıladığı çarşı anlayışının gelişmesiyle ortaya çıkan ve günümüzde çok daha farklı hizmet anlayışıyla yoluna devam eden alışveriş merkezleri, sosyalleşme alanları olarak karşımıza çıkmaktadır. Tesislerden istifade etme süresi arttığı gibi, toplumumuzun eskiye nazaran konfor anlayışı da farklılaşmıştır. Tüm bu etmenler, enerjinin yoğun kullanılmasını da beraberinde getirmiştir.
Binaların, belirlenmiş periyotta tükettiği enerji kadarını, yenilenebilir kaynaklardan karşılanmasıyla açıklanan Sıfır Enerjili Bina kavramı ortaya çıkmış, sıfırdan yapılan tesisler haricinde mevcutlara da uygulanması için çalışmalar hızlanmıştır.
Bu tez kapsamında yapılan çalışmalar, seçilen konu hakkında bilgilendirmeler, toplanan ve analiz edilen veriler ve bunun sonucunda ortaya çıkarılan sonuçlar ayrıntılı bir şekilde bölümler halinde sunulmuştur.
Bölüm 1’de tezin konusu ve önemi ile birlikte güneş enerjisi teknolojilerine dair temel bilgi ve literatür araştırmasına yer verilmiş, ülkemizde yapılan çalışmalardan örnekler sunulmuştur.
Bölüm 2’de sıfır enerjili binalar kavramı ele alınmış, yapılan çalışmalara değinilmiştir.
Bölüm 3’te ülkemizdeki alışveriş merkezleri hakkında bilgi verilmiş, teknik sistemleri ve maliyet paylaşımları konuları açıklanmıştır.
Bölüm 4’te ise örnek alınan alışveriş merkezinin çalışmalar öncesindeki teknik verileri incelenmiş, sıfır enerjili bina formatı öncesinde enerji ihtiyacının azaltıldığı çalışmalar sunulmuş, güncel tüketim hesaplanmıştır. Çatı üstü GES tasarımı ile nZEB uygunluk değerlendirmesi yapılmıştır.
Bölüm 5’te Çatı üstü GES tasarımı ile nZEB uygunluk değerlendirmesi yapılmıştır.
Bölüm 6’da sonuç ve değerlendirme ile tez sonlandırılmıştır.
Comments